Curcuma longa
Een monografie

De gemalen wortel van het nauw aan gember verwante Curcuma longa wordt onder de naam kurkuma, koenjit of Indiase geelwortel als specerij gebruikt. Het is tevens een belangrijk bestanddeel van kerrie, wat het z’n gele kleur geeft (wat de bijnaam voor Curcuma longa: Indische saffraan verklaart). De smaak van curcuma is mild bitter. De gele kleur wordt door het zogenaamde curcumine (in feite zijn er zeker drie verschillende curcumines) te weeg gebracht. Curcumine staat ook bekend onder de kleurstof E100. Kurkuma wordt ook gebruikt om rijst geel te kleuren, als kleurbestanddeel voor inkt en als reagens op pH-papier. Volgens Wikipedia wordt verondersteld dat kurkuma onder andere goed is tegen alzheimer: hieronder zal ik dit nader beschouwen naast vele andere effecten die van kurkuma al bij gezondheid en ziekte gevonden zijn.

Beste bezoeker, u heeft geen toegang.

Enkel (web)abonnees hebben toegang tot tijdschriftartikelen. Het webabonnement is nog in de maak.

U kunt zich wel alvast (gratis) registreren en tal van andere webartikelen raadplegen!