VGBC2019

AT&ABC
vrijdag 24 mei 2019, 9u00 tot 17u30

Het vakblad Voedingsgeneeskunde bestaat 20 jaar en viert in 2019 feest met onder meer de 9de editie van de beurs en het congres van het jaar voor gezondheidsprofessionals.

Programma VGBC 2019: Healthy Ageing. Hersenen en darmen centraal 24 mei 2019, Expo Houten  

Maak zorg van vergrijzing. In 2025 is naar verwachting een kwart van de Nederlandse bevolking ouder dan 65. We zien een verdere toename van chronische en neurodegeneratieve ziekten, maar ook stijgende zorgkosten en een grotere behoefte aan zorgprofessionals. De uitdaging is de patiënt gezond te maken en de niet-patiënt gezond te houden. 

Het verouderingsproces is complex en nog grotendeels onbegrepen. Oxidatieve stress neemt toe, DNA takelt af en telomeren rafelen uit. De dood huist in de darmen, is een oud gezegde. Moeten we dit tweeduizend jaar later vertalen naar een immuunsysteem dat ontspoord is geraakt? 

Healthy ageing, ofwel gezond oud worden, is het thema van dit congres waarbij de hersenen en darmen centraal staan en we kijken naar de mogelijkheden van voeding en supplementen. Stippel gezondheidsbeleid op maat uit, ook voor de allerjongsten onder ons, want goed begonnen is half gewonnen. Het is interessant om daarbij de neurogenetische profielen te betrekken. Hoe bepaal je je hersenprofiel? Met welke genetische gevoeligheden dien je rekening te houden om een evenwichtige leefstijl te bereiken? Er is veel te winnen in kwaliteit van leven als je dit weet. 

Voor dit congres hebben we gerenommeerde sprekers uitgenodigd. Zij zullen vertellen over wat er in het lichaam verandert als we ouder worden: een ontstoken immuunsysteem, de invloed van het microbioom, stress en hormonen uit balans, storingen in de verschillende regelsystemen van het lichaam waaronder de hypothalamus. 

Het congres zal in goede banen geleid worden door dagvoorzitter Anna Kruyswijk, arts, n.p.