Orthomoleculaire zorg bij zwangerschap
Cursus

Een verloskundige is goed in haar eigen vak, maar tegelijkertijd is zij ook inventief en vernieuwend. Ze kan over de grenzen van haar eigen discipline heen kijken, multidisciplinair samenwerken, leert snel nieuwe dingen en is ondernemend. De algemene tendens in Nederland is dat de cliënt ook mondiger is geworden. Zij zoeken de informatie vaak via het internet voor meer duidelijkheid. De cliënt wil weten waar zij aan toe is en wat haar te wachten staat. De verloskundige kan hier leading in zijn zodat de cliënt het juiste advies krijgt en niet alles volgt wat op het internet staat. Daarbij is ook zorg op maat essentieel, want de diversiteit aan cliënten is groot. Voor, tijdens en na de zwangerschap heeft ieder haar eigen behoeften, mogelijkheden en achtergrond. De verloskundige speelt een cruciale rol om de juiste behandeling hierop af te stemmen.

Prenatale zorg is steeds belangrijker voor de verloskundige praktijk. Veel verloskundigen zien steeds meer vragen komen van vrouwen die zwanger willen worden en willen weten hoe zij zich op een gezonde zwangerschap kunnen voorbereiden. Er is een duidelijke link tussen de leefstijl van de moeder en de gezondheid van het kind. Al voor de zwangerschap moet men proberen te voorkomen dat moeder en/of kind een chronische aandoening ontwikkelen. Ook de invloed van de man en diens leefstijl moet hierbij niet worden vergeten. Goede adviezen en meer vertellen “wat wel te doen” in plaats van “wat niet te doen” staan hierbij centraal. Een gezond lichaam levert vaker een gezonde zwangerschap en een goede start voor moeder en kind!

Diverse vitamines en mineralen zijn heel belangrijk voor een zwangere vrouw. Zo is algemeen bekend dat foliumzuur (B11) noodzakelijk is voor een zwangere vrouw, maar wist je dat vitamine B6 en B12 net zo belangrijk zijn in de DNA synthese? En welke vorm van magnesium kan je voorschrijven zonder dat er diarree ontstaat? Welke omega 3 is niet toxisch voor een zwangere vrouw? En zo is het wetenschappelijk bewezen dat vitamine D3 van belang is voor een zwangere vrouw, maar wat doet die vitamine dan precies? Deze en nog veel meer vragen worden beantwoord in de cursus. Daarnaast leer je bijvoorbeeld wat het belang is van een goede darmflora, welke factoren de darmflora beïnvloeden en welke invloed dit heeft op moeder en kind.