Orthomoleculair Specialist: Maag, Lever en Darmen

Cursus
woensdag 30 september 2020, 9u30

De functie van de darmen is het verteren van voedsel en het uitscheiden van de onverteerbare resten. Bij de vertering van voedsel zijn diverse processen betrokken en komen allerlei bruikbare voedingstoffen vrij. Deze aminozuren, vetzuren, vitamines, mineralen, etc. worden opgenomen in het lichaam en door het bloed vervoerd naar de cellen die het nodig hebben. Er zijn voedingstoffen die fungeren als brandstof voor alle activiteiten van het lichaam, en er zijn voedingsstoffen die bijdragen aan de opbouw van cellen en het herstel van het lichaam.

Veel gezondheidsklachten hangen dan ook samen met een onvolledige vertering van de voeding. Er kan nog zo gezond gegeten worden; wanneer de voeding niet goed verteerd wordt, levert dit alsnog weinig gezondheidsvoordelen op. Een gezonde spijsvertering en darmflora dragen op hun beurt bij aan het bevorderden van het immuunsysteem. Slechtwerkende darmen kunnen daarentegen leiden tot een lagere fysieke en psychische weerstand. 

Wat kunt u verwachten

Tijdens deze praktische 3-daagse cursus zal de complexiteit van de darmen worden uitgelegd en wordt ingegaan op de slecht functionerende darmen als boosdoener van stoelgangproblemen. Ook de minder bekende aandoeningen door slecht functionerende darmen worden besproken. Daarnaast zal tijdens deze drie dagen uitgebreid behandeld worden welke andere stoffen betrokken zijn bij de vertering van voeding zoals: maagzuur, gal, bacteriën (probiotica) en enzymen.

De volgende onderwerpen zullen tijdens de cursus de revue passeren:

  • Anatomie, fysiologie, pathologie en microbiologie van het maagdarmstelsel

  • Interventiemogelijkheden voor de darmen

  • Het bespreken van behandelprotocollen voor de meest voorkomende ziektebeelden

  • Met behulp van een goede anamnese de oorzaak van de klacht(en) te achterhalen

  • Per cliënt een persoonlijk behandelplan opzetten

  • Oefenen met casuïstiek

Overzicht van de cursus

Dag 1: Inzicht in het maagdarmstelsel, oorzaken van klachten en bespreken van meest voorkomende ziektebeelden.

Dag 2 :De top voedingsnutriënten voor de darmen: wat kan beter niet of juist wel gegeten worden, afhankelijk van het individu. Praktische adviezen en interventies om direct in de praktijk toe te passen. Inleiding pre- en probiotica. Oefenen met casussen.

Dag 3: Natuurlijke behandelprotocollen om het lichaam (snel) te kunnen herstellen. Tools voor het stellen van een goede anamnese. Oefenen met casussen.

Voor wie bedoeld

Deze cursus is bedoeld voor mensen die in het professionele veld werkzaam zijn, zoals: diëtisten, gewichtsconsulenten, natuurgeneeskundige therapeuten, orthomoleculaire voedingsadviseurs, personal trainers, voetreflexzone therapeuten, fysiotherapeuten, TCM therapeuten, maar ook voor coaches die werken in de geestelijke en mentale zorg, zoals stresscounselors, yogaleraren of mental coaches.

Toegankelijk voor

Lesmateriaal

De opleiding wordt ondersteund met een slide syllabus, afbeeldingen, filmpjes en diverse praktische vragenlijsten.

Vooropleiding

Het is gewenst om een HBO Medische Basiskennis (Cpion geaccrediteerd) te hebben afgerond.

Accreditatie

KTNO (BATC, VBAG, LVNG, NVST, VIV) geaccrediteerd. Voor speciale accreditatieverzoeken kunt u contact opnemen met info@sohf.nl

Docent(en): 

Financiëel

Kosten: 
€ 295.00
  • Exclusief 21% BTW, € 356,95 inclusief BTW
  • Inclusief lesmateriaal, koffie, thee en een gezond lunchbuffet