Orthomoleculair Specialist: Diabetes Type II

Cursus
dinsdag 15 december 2020, 9u30

Het doel van deze cursus is specialisme op het onderwerp diabetes type 2. Dit wordt zodanig gedaan dat men uiteindelijk in staat is voor patiënten een volledig behandelplan te kunnen maken en het gehele traject te coachen om deze ziekte omkeerbaar te maken.

Diabetes is een van de meest voorkomende chronische ziekten in Nederland. Ruim 1,3 miljoen mensen in Nederlander hebben momenteel diabetes. Per maand komen daar zo'n 6.700 mensen bij! De prevalentie van diabetes in België wordt door de Internationale Diabetes Federatie (IDF) geschat op 8% van de volwasse bevolking ofwel 1 op 12 volwassenen. Volgens voorspellingen zal dit oplopen tot minstens 9,6% ofwel 1 op 10 volwassen Belgen in 2030. Volgens het Riziv nemen meer dan 600.000 Belgen medicatie tegen diabetes, wat een beduidend grote groep te noemen is.

Diabetes type 2 kenmerkt zich door insulineresistentie: dit betekent dat het lichaam niet meer goed reageert op insuline, ofwel het lichaam is er ongevoelig voor geworden. Velen weten echter niet dat zij diabetes hebben, want niet iedereen heeft klachten die horen bij deze aandoening.Veel symptomen, zoals vermoeidheid en futloos zijn, komen regelmatig voor, zonder dat er een direct verband met diabetes wordt gelegd. Diabetes type 2 ontstaat tegenwoordig ook bij steeds jongere mensen. Het leek een tijdlang een progressieve voortgaande ziekte te zijn: de neergang van de bètacelfunctie werd onvermijdelijk geacht. Geen enkel medicament slaagde erin om het tij te keren.

Uit wetenschappelijk onderzoek is nu echter gebleken dat men kan herstellen van diabetes type 2: het is geen ongeneeslijke ziekte, zoals altijd werd gedacht! In de praktijk is bij maagoperaties gebleken dat patiënten met diabetes en overgewicht hun bloedsuikerspiegel weer kunnen normaliseren door aanpassing van dieet. Niet alleen een welkom bijeffect van de maagoperatie, maar dus ook nieuwe inzichten in ! Met interventie op basis van voeding, leefstijl en coaching is het mogelijk het tij te keren, waardoor minder of zelfs geen medicatie meer nodig is.

Inhoud van de opleiding

De opleiding is op basis van wetenschappelijk studies en volledig “evidence based”. Het beslaat 3 lesdagen.

  • Dag 1: De pathologie en etiologie van diabetes, diabetes complicaties, wetenschappelijke studies, epigenetica, het koolhydraatmetabolisme en insulineresistentie.
  • Dag 2: Inflammatie, laaggradige ontsteking, leverdysfunctie, bètacelinsufficiëntie, metabole deregulatie, diagnostiek, bloed- en functieonderzoek, interpretatie en interventieprotocollen.
  • Dag 3: Herstellen van de pancreas, optimale voeding, leefstijl, orthomoleculaire suppletie, behandelinterventie in verschillende fases.

De scholing bevat handvaten voor coaching, praktische oefeningen, praktijkopdrachten en het behandelen van casussen.