Masterclass: Long COVID
Cursus

Hoewel de besmettingen met Corona steeds minder worden, geldt dat niet voor de gevolgen die dit virus met zich mee kan brengen. Veel mensen ervaren nog lange tijd klachten na besmetting met het coronavirus. Dit zogenoemde Long COVID symptoom is een groeiend probleem. Het aantal mensen met deze klachten gaat naar alle verwachtingen de komende tijd nog sterk toenemen. Des te belangrijker is het om de kennis hiervan te vergroten. Het is interessant om te zien hoe de wetenschap hiermee omgaat. De ene groep vindt een afwijking in het brein, de ander in het hart, weer een ander in de nieren of longen. De behoefte binnen de wetenschap om één verklaring te vinden vertraagt het ontwikkelen van een goed behandelprotocol.

Maar wat als long COVID een systemisch probleem is dat zich bij iedereen uit op een andere manier, op de meest zwakke plek? Of dat het in ieder geval een probleem is dat zich op meerdere manieren kan manifesteren. Tijdens deze masterclass inventariseren we de laatste inzichten en gaan we op zoek naar oplossingen.

Deze masterclass is bedoeld voor therapeuten en behandelaars die meer verdieping willen over het ontstaan van long COVID. De essentie is te achterhalen welke factoren hieraan bijdragen en wat de behandelmogelijkheden hierbij zijn. Na deze masterclass ben je goed in staat om cliënten met long COVID in je praktijk zo effectief mogelijk te begeleiden. De docent van deze masterclass, Erik Schut, is orthomoleculair therapeut volgens de klinische Psycho-Neuro-Immunologie (kPNI), onder andere gespecialiseerd in het immuunsysteem.