Diabetes type 2 omkeerbaar

Cursus
maandag 6 januari 2020, 9u30

Op dit moment hebben in Nederland ongeveer 1 miljoen mensen diabetes. Diabetes type 2 kenmerkt zich door insulineresistentie, dit betekent dat het lichaam niet meer goed reageert op insuline: het lichaam is er ongevoelig voor geworden. Veel mensen weten echter niet dat zij diabetes hebben, want niet iedereen heeft duidelijke klachten die horen bij diabetes. Veel symptomen lijken op dingen die iedereen wel eens heeft, zoals vermoeidheid en futloos zijn. De meest voorkomende vorm is diabetes type 2, deze ontstaat tegenwoordig bij steeds jongere mensen. Het leek een tijdlang een progressieve voortgaande ziekte te zijn: de neergang van de bètacelfunctie werd onvermijdelijk geacht. Geen enkel medicament slaagde erin om het tij te keren.

Uit wetenschappelijk onderzoek is nu echter gebleken dat men kan herstellen van diabetes type 2, het is geen ongeneeslijke ziekte, zoals altijd gedacht is! In de praktijk is bij maagoperaties gebleken dat patiënten met diabetes en overgewicht, de bloedsuikerspiegel weer kunnen normaliseren door aanpassing van dieet. Een welkom bijeffect van de maagoperatie! Met interventie op basis van voeding, leefstijl en coaching is het mogelijk het tij te keren, waardoor minder of geen medicatie meer nodig is.

Doel van de opleiding

Het doel is therapeuten zo op te leiden dat zij zich kunnen specialiseren op het onderwerp diabetes type 2. Dit wordt zodanig gedaan, dat zij voor patiënten een volledig behandelplan kunnen maken en het gehele traject kunnen coachen om deze ziekte omkeerbaar te maken.

Inhoud van de opleiding

De opleiding is op basis van wetenschappelijk studies en volledig “evidence based”. De publicatielijst van de internationale database is een onderdeel van het lesmateriaal.

 • Dag 1: De pathologie en etiologie van diabetes, diabetes complicaties, wetenschappelijke studies, epigenetica, het koolhydraatmetabolisme, insulineresistentie.
 • Dag 2: Inflammatie, laaggradige ontsteking, leverdysfunctie, bètacelinsufficiëntie, metabole deregulatie, interventieprotocollen, diagnostiek, bloed- en functieonderzoek en interpretatie.
 • Dag 3: Herstellen pancreas, optimale voeding, leefstijl, orthomoleculaire suppletie, analyseprogramma, behandelinterventie in verschillende fases.
 • Dag 4: Coaching, praktische oefeningen, praktijkopdrachten en het behandelen van casussen.

Voor wie bedoeld

Deze opleiding is met name bedoeld voor diëtisten, orthomoleculaire- en natuurgeneeskundige therapeuten, verpleegkundigen, podologen en podotherapeuten, fysio- en TCM therapeuten en artsen.

Vooropleiding

 • HBO Medische Basiskennis
 • Beroepsopleiding tot diëtist, orthomoleculair- of natuurgeneeskundig therapeut, verpleegkundige, podoloog en podotherapeut, fysio- en TCM therapeut en/of arts of gelijkwaardig

Competenties

Na deze opleiding kunt u diabetes type 2 voorkomen bij patiënten met prediabetes. U kunt na het volgen van deze opleiding diabetes type 2 omkeren. U herkent de valkuilen, nieuwe inzichten worden vertaald naar praktische interventieprotocollen. Aan de hand van diagnostiek wordt een passend behandelplan opgesteld: soms zal dat een eenvoudig plan zijn met aanpassing van voeding en leefstijl en soms is een meer complexe benadering nodig voor volledig herstel.

Het is een 4 daagse opleiding van 2 x 2 dagen achter elkaar.

Accreditatie

 • KTNO (BATC, CAT, VBAG, LVNG)
 • Stichting ADAP accrediteert deze cursus voor leden van de NVD (ID 253689): 24 punten
 • MBOG: 9 punten orthomoleculair, 6 punten algemeen medisch
 • NVKH (medische nascholing)
 • NWP
 • Voor meer informatie over accreditatie kunt u contact opnemen met info@sohf.nl
Docent(en): 

Financiëel

Kosten: 
€ 595.00
 • Exclusief BTW, € 719,95 inclusief BTW
 • Inclusief koffie, thee, gezond lunchbuffet op alle dagen en lesmateriaal