Behandelprotocollen: Spijsvertering Maag Lever Darmen

Cursus
woensdag 2 september 2020, 9u30

Deze cursus Maag Lever Darmen is er één uit de reeks van behandelprotocolopleidingen.

Dat de spijsvertering een groot effect heeft op de gezondheid is algemeen bekend. De kennis en inzichten over de werking van het complexe systeem nemen dagelijks toe. In de cursus Behandelprotocol Spijsvertering Maag, Lever Darmen krijgen deelnemers inzicht over de spijsvertering en hoe een optimaal werkend systeem bereikt kan worden.

Veel gezondheidsklachten hangen samen met een onvolledige vertering van de voeding. Wanneer de productie van maagzuur niet optimaal verloopt kunnen niet voorverteerde voedselresten in de darm komen. Het spijsverteren is een complexe samenwerking van drie regelsystemen: de lever, het maag-darmkanaal en bijnieren die inwerken op de processen in de maag en de darmen met producten vanuit de gal, de lever en de alvleesklier. Bacteriën in vele varianten en enzymen zijn de werkers bij het omzettingsproces. De kwaliteit van het spijsverteringsproces heeft grote effecten op het immuunsysteem en zelfs op het functioneren van onze hersenen. Diverse gedragsproblemen blijken aan de spijsvertering te wijten. Slecht functionerende spijsvertering heeft een aantal gevolgen. Grotere vatbaarheid voor schimmels, infecties, allergieën, huidklachten, vermoeidheid. Een gezonde darm daarentegen draagt bij aan een hogere fysieke en psychische weerstand.

Overzicht van de cursus/wat er in de cursus aan bod komt

Het optimaliseren van de spijsvertering

Wat is gezonde voeding? Rekening moet worden gehouden met de aard van de klachten. Er worden praktische adviezen en interventies gegeven die direct toepasbaar zijn in de praktijk.

Het belang van een goed functionerende lever

Een niet optimaal functionerende lever ligt vaak ten grondslag aan tal van ziekten en gezondheidsproblemen. De lever is bij chronische klachten altijd betrokken. In de Chinese geneeskunde wordt er veel meer aandacht aan besteed. De lever heeft invloed op vele regelsystemen en wanneer meer regelsystemen uit balans zijn wordt de patiënt kwetsbaarder en gevoeliger voor interventies. Is er bijvoorbeeld sprake van afwijkende CYP enzymen. Welke voedingsadviezen en welke supplementen zijn hierbij passend? En kan de behandeling aangepast worden wanneer blijkt dat de patiënt anders reageert op uw voedings- en suppletiebehandeling dan u had gehoopt?

De rol van de alvleesklier

De pancreas heeft naast zijn hormoonproductie (insuline) nog een heel belangrijke taak. Dit is namelijk zijn betrokkenheid bij de vertering van eiwitten, vetten en koolhydraten. Deze verteringsfuncties van de pancreas kunnen langzaam slechter worden en een oorzaak zijn van vage buikklachten. Het herkennen van de symptomen die horen bij een verteringsprobleem door de pancreas is een belangrijke onderdeel voor het maken van een behandelstrategie.

De maag

Veel mensen hebben last van brandend maagzuur. Maagzuurremmers worden langdurig en vaak ten onrechte geslikt. Het opsporen van de oorzaak en het begrijpen van de gevolgen komt tijdens deze cursusdag aan de orde.

Gezonde darmen

Er bestaan intrigerende associaties tussen de specifieke samenstelling van microbiële darmflora en talrijke ziekten en gezondheidskwesties. Denk aan enigszins voorspelbare verbanden met aandoeningen als prikkelbare darmsyndroom, suikerziekte en overgewicht tot meer raadselachtige relaties met autisme en depressiviteit. Therapeuten krijgen meer inzicht op behandelingsmethoden, door de darmflora te manipuleren of bij te sturen. Pré en probiotica wordt besproken. Waar moet u op letten en hoe lang zou men een pré en/of probiotica moeten nemen? We leren met nieuwe inzichten en slimme strategieën het lichaam snel te kunnen herstellen - “quick wins”. Verder worden behandelprotocollen gegeven voor de meest voorkomende ontstekingsziekten zoals Colitis Ulcerosa en de ziekte van Crohn.

Voor wie bedoeld

Deze nascholing is bestemd voor iedereen die in de gezondheidszorg werkt, beschikt over medische basiskennis en een duidelijke affiniteit heeft met de toepassing van orthomoleculaire geneeskunde. Denk hierbij aan natuurgeneeskundigen, orthomoleculair werkende artsen en therapeuten, orthomoleculair diëtisten, voetreflexologen, acupuncturisten, homeopaten, osteopaten, mesologen, fysiotherapeuten maar ook drogisten, apothekers, fitnessinstructeurs en personal trainers.

Toegankelijk voor

 

Doel cursus

Het doel van deze cursus is om aan de hand van behandelprotocollen te leren hoe je een gebrekkige spijsvertering kunt herstellen door het herkennen van de problemen en het stellen van prioriteiten in de interventie.

Competenties

De therapeut kan aan het einde van de cursus zelfstandig effectieve protocollen toepassen ten aanzien van het behandelen van een cliënten met spijsverteringsproblemen zoals van de maag, lever en darmen.

Lesmateriaal

De opleiding wordt ondersteund met een slide syllabus.

Vooropleiding

HBO Medische Basiskennis (Cpion geaccrediteerd) of gelijkwaardig

Accreditatie

KTNO (BATC, CAT, VBAG, LVNG, NVST, VIV) en NWP geaccrediteerd. Voor speciale accreditatieverzoeken kunt u contact opnemen met info@sohf.nl

Docent(en): 

Financiëel

Kosten: 
€ 75.00
  • Exclusief 21% BTW, € 90,75 inclusief BTW
  • Inclusief koffie, thee, gezonde lunchbuffet en lesmateriaal