Ayurveda and remedies for the summer period
Lezing

In deze lezing, zal Vd. Sayali Kendarkar de ayurvedische "Ritu Charya" bespreken, die gerelateerd is aan ‘grishma ritu’ ofwel het zomerseizoen.

 

Ayurveda. Niet alleen zijn ze bepalend in de basisconstitutie van een persoon, maar ze spelen ook een rol in de verschillende seizoenen bij het in gang zetten van aandoeningen typisch voor die seizoenen.

 

Onderwerpen zijn onder andere:

  • dosha-accumulatie in het zomerseizoen
  • stadia van alle drie doshas ten tijde van de zomer
  • verantwoordelijke dosha(s) voor ontstaan en ontwikkelen (samprapti) van aandoeningen en kwalen die typisch zijn voor de zomer
  • voor iedereen toegankelijke behandelingen, kruiden en remedies voor gebruik in het zomerseizoen

 

In de lezing zal Vd Sayali Kendarkar ingaan op hoe we een dosha-imbalans onder controle kunnen houden, en hoe we typische zomer-aandoeningen en -kwaaltjes kunnen behandelen.

Om dit te doen, moeten we eerst de onderliggende ayurvedische principes begrijpen: daarvoor zullen we ook ingaan op hoe, ook in de andere seizoenen, doshas zich ‘ophopen’ en problemen gaan veroorzaken.

 

Volgens Ayurveda spelen dosha-imbalans en jatharagni (ons spijsverteringsvuur) een belangrijke rol bij de ‘ophoping’ van gifstoffen en de vorming van ziekten. Het goed verzorgen en ondersteunen van ons spijsverteringsvuur in het zomerseizoen, is erg belangrijk.

We gaan in de lezing in op hoe we het spijsverteringsvuur kunnen ondersteunen en hoe we de doshas in balans kunen houden, of weer in balans kunen brengen, met behulp van zogenaamde ‘zomer-remedies’.

 

Vd Kendarkar gaat ook in op aandoeningen die specifiek zijn voor het zomerseizoen en de behandeling van deze aandoeningen alsmede remedies. Remedies die nuttig kunnen zijn voor uzelf, én die kunnen worden voorgeschreven aan uw cliënten.

 

Vd Sayali Kerdarkar zal uitgebreid ingaan op een aantal ayurvedische remedies uit de ‘thuisapotheek’, bijvoorbeeld om van de lichaamswarmte af te komen (die in en door het zomerseizoen vaak sneller toeneemt).

 

Belangrijke praktische (!) onderdelen op deze studiedag zijn:

  • een aantal cosmetische remedies om de gezondheid van de huid en het haar te helpen behouden, en hoe die te maken
  • behandelingen voor de gezondheid van kinderen
  • symptomatische behandelingen voor specifieke zomer-gezondheidsproblemen
  • een dieet specifiek voor het zomerseizoen
  • een aantal heerlijke zomerrecepten en hoe die te bereiden

 

 

Voor wie: Een informerend en educatief – klinisch gericht – seminar voor de Ayurveda Practitioner en andere therapeuten, alsmede voor gevorderde Ayurveda studenten.

 

Taal: Engels

Geaccrediteerd door de KTNO onder nr. ....(... ECTS) (VBAG/BATC/LNVG)

Let op: Neem contact op met je eigen vakvereniging om onze lezing(en) te laten erkennen door de KTNO.

Datum: zaterdag 9 juli 2022
Docent: Sayali Kendarkar
Prijs: € 25,-
Tijden: 10:00 uur – 17:00 uur (indicatie)
Locatie: Lottum