Vasten als DE anti-inflammatoire lifestylemethode

Binnen de natuurgeneeskunde wordt vasten al meer dan een eeuw toegepast om het lichaam te reinigen, ontstekingsziekten te bestrijden en ter genezing van psychische klachten. Inmiddels is er steeds meer wetenschappelijk onderzoek naar de metabole en klinische effecten van ‘prolonged fasting-, waarin er langer dan 2-3 dagen niet gegeten wordt.

De basis voor de effecten van ‘prolonged fasting’ wordt teruggevonden in de genen en evolutionair geconserveerde stofwisselingsroutes die de mens in de oertijd in staat stelden zo goed mogelijk snel te anticiperen en adapteren op een periode van ernstig voedseltekort. Vasten is als het ware een simulatie van de hongersnood zoals die plaats vond in de oertijd. Daarbij is het van groot belang voor het lichaam de anabole processen te switchen naar katabool. Dat resulteert in veel gevallen in een beter lipidenprofiel, een lagere insulinewaarde en lagere glucosewaarden, een verhoogde oxidatieve vetverbranding, een verlaging van het viscerale vet, een verbetering van de lichaamssamenstelling en een verlaging van ontstekingsactiviteit. Het totaal van deze veranderingen kan beschouwd worden als een verbetering van het metabool syndroom.
Een bijzonder fenomeen dat door vasten geïnitieerd wordt, is autofagie, een proces waar het lichaam oude lichaamscellen opruimt en recyclet. Vooral de ‘vernieuwing’ van de cellen binnen het immuunsysteem kan een belangrijke rol spelen bij laaggradige ontstekingen. In deze workshop een toelichting van het mechanisme achter ‘prolonged fasting’ en de presentatie van klinische uitkomsten uit recent wetenschappelijk onderzoek.

Over de spreker

Drs. Remco Verkaik, medisch bioloog, is gespecialiseerd in de effecten van vasten en sport als lifestylemethode ter verbetering van welvaartsziekten