Orthomoleculair en natuurgeneeskundig werkende zorgverleners zijn zich goed bewust dat een optimale voedingsstatus voor een client een belangrijke stap is in de richting van herstel van vele emotionele disbalansen. Wellicht is dit gegeven nog niet voor iedere professional reëel. Onze ervaring is dat met voedingsaanpassingen en suppletie - naast fysieke verbeteringen - regelmatig verbeteringen op mentaal vlak opgemerkt worden door de client.
Inflammatoire processen worden in de huidige literatuur vaak genoemd als mogelijke oorzaak van mentaal lijden. In de afgelopen jaren is er ook meer bekend geworden over pathogenen die in meer of minder mate inflammatie induceren. Met moderne technologieën is veel meetbaar geworden, maar de interpretatie van die gegevens is daarmee weer een vak apart. Het is bijvoorbeeld niet verstandig om alleen op basis van een microbioomtest op maat gemaakte probiotica te adviseren. Het is dan mogelijk om een potentiële pathogenenbelasting te missen. Daarnaast blijft een aangepast voedingsadvies nog steeds de basis voor een betere gezondheid van de cliënt.
In de literatuur is de afgelopen jaren steeds meer aandacht voor diverse pathogenen die inflammatie induceren. Welke parasieten en bacteriën zijn nu vooral bekend die potentieel een pathogene werking hebben? Hoe kun je die pathogenen in de ontlasting onderzoeken en welke mentale verschillen kun je opmerken voor en na behandeling? Zouden we straks alleen nog maar pathogenen moeten verwijderen om depressie te behandelen? Blijft de voeding wel de basis? Dit is waar deze workshop over gaat.
Over de spreker
Annette ter Heijden is vanaf 2007 werkzaam als zelfstandig gevestigd orthomoleculair kPNI-therapeut. Samen met Jolanda Dorenbos heeft ze in 2017 de DarmExpert opleiding opgericht, die KTNO geaccrediteerd is. Sinds 2022 is er een samenwerking gestart met MGlab&Advies.